Kwaliteitsmanagement in de praktijk

Commercieel directeur Jos Gast werkte met Frank Winter van Sparx voor advies en invoering van het kwaliteitsmanagementsysteem ISO 9001. “Met de juiste mensen, middelen en Frank van Sparx is kwaliteitsmanagement een feit.”

“In een ver verleden heb ik leiding gegeven aan Frank. Dat was in de grafische branche. Ik kende Frank als een prettige persoonlijkheid. Hij is rustig, georganiseerd en altijd zichzelf, je weet wat je aan hem hebt.”

‘Ordelijk, gestructureerd, maar ook flexibel’

“Later huurde ik hem in voor advies en implementatie van het kwaliteitsmanagementsysteem ISO 9001, bij een full-service drukkerij waar ik als algemeen directeur leiding gaf aan circa 15 man. Weer viel mij zijn rustige persoonlijkheid op. Hij nam iedereen aan de hand mee in het traject van kwaliteitsmanagement. Zijn werkwijze was erg prettig. Zeker als klein bedrijf hadden we daar profijt van, we hoefden niet iemand vrij te maken voor ISO, we konden bouwen op zijn expertise.”

“Prettig in het traject was dat hij heel efficiënt werkt. Alles was strak geregeld, vergaderingen duurden niet langer dan gepland. Ondertussen was hij er altijd wanneer je hem nodig had. Frank is ordelijk en gestructureerd, maar ook flexibel.”

kwaliteitsmanagement in de praktijk

“Een groot voordeel, vond ik, was dat hij de branche kende. Dat maakte dat hij oog had voor de dagelijkse praktijk van werken in onze industrie. Niet alles gaat volgens de theorie van ISO. Veranderingen in de praktijk brengen vergt tijd. Frank luistert goed naar iedereen, kan zich inleven in het dagelijkse werk en communiceert helder. Dat levert respect op en maakt dat veranderingen daadwerkelijk resultaat opleveren.”

“Met ISO 9001 kun je veel winst behalen. Het levert inzicht op in je processen waardoor je snel ziet waar winst in efficiëntie is te behalen. Die meerwaarde realiseren vraagt om draagvlak en betrokkenheid van iedereen. Met de juiste mensen, middelen en Frank is kwaliteitsmanagement ook in de praktijk een feit.”