Energiebesparing als onderdeel van MVO

Energiezuinig ondernemen is tegenwoordig geen unique selling point meer. Als jij een maatschappelijk verantwoord ondernemer wilt zijn, is dit eigenlijk een vereiste. Breng in ieder geval je eigen energieverbruik omlaag door bijvoorbeeld led- of spaarlampen te installeren. En de meest energiezuinige versies van apparaten te kiezen. Met zonnepanelen, een elektrische auto of een kleine eigen windmolen kun je je nog onderscheiden. Zo laat je de buitenwereld zien dat jij je verantwoordelijkheid neemt. Het mooie van energiebewust ondernemen is dat het goed is voor het milieu én je portemonnee: win-win dus en dat is precies waar MVO om gaat.

Duurzame energie 

Energiekosten nemen alsmaar toe. De kosten van grondstoffen, afvalverwerking, waterverontreiniging en regulering stijgen. Met je bedrijf kun je ook overstappen op duurzame energie of groen voor gas. Daarmee bespaar je op ‘slechte’  energie en verduurzaam je een deel van je energievraag. Hoe klein je bedrijf ook is, er is altijd de mogelijkheid om duurzame energie te gebruiken.

Cradle to cradle

Cradle to Cradle produceren geldt als de verst gevorderde vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het uitgangspunt erbij is dat er zo min mogelijk slechte kanten zitten aan alle activiteiten die je doet . Van essentieel belang is om kritisch te kijken naar alle aspecten van je bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld: producten maak je van schone grondstoffen, je zorgt dat ze zuinig zijn in gebruik en zo min mogelijk afval opleveren. Idealiter is dat afval ook te recyclen. Belangrijker nog is dat alle randzaken ook duurzaam zijn.

MVO

Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen zorg je ervoor dat je zuinig omgaat met de wereld. Duurzaam omgaan met energie past daar prima bij. Bovendien help je je bedrijf er ook mee vooruit.