Circulair ondernemen. Waar begin je?

Je wilt als ondernemer circulair ondernemen, maar waar begin je. Denk niet eindeloos na, maar maak hier je motto van: ‘Laten we het maar eens proberen.’ Ook VNO-NCW ondersteunt de omslag van bedrijven naar een circulaire economie. En geven daarbij 6 tips.

1. Start met je personeel

Zorg dat het niet alleen een leuk plan van de directie is om circulair te werken, maar betrek vanaf het begin alle medewerkers bij de verandering van de organisatie en bedrijfsvoering.

2. Wees geduldig

Vernieuwing gaat altijd gepaard met weerstand. Je hebt daarom partijen nodig die over de grenzen van hun eigen belang heen willen kijken om zo tot echte systeeminnovatie te komen. Dat vraagt tijd en vereist geduld. Sowieso is de transitie naar een circulaire economie is proces van vele jaren.

Circulair ondernemen is het nieuwe ondernemen

3. Verleid de consument

Er zijn maar weinig consumenten die heel bewust duurzame keuzes maken bij hun aankopen. Vermoei ze niet met groene praatjes, maar verzin iets anders waardoor de consument denkt: ‘Dit móet ik hebben!’

4. Wees pragmatisch

Start gewoon en probeer ook nieuwe samenwerkingen met ketenpartners uit.

5. Wacht niet tot het te laat is

De circulaire economie hoeft niet pas in 2050 een feit te zijn, het kan nu al. Benut ook het voordeel van het innemen van de koppositie, dat laten diverse koplopers van circulair ondernemen overtuigend zien.

6. Denk lange termijn

De noodzakelijke omslag naar een duurzame, circulaire economie komt vooral van ondernemers. Denk daarom na over de impact die je bedrijf heeft op de lange termijn.

Start vandaag nog circulair ondernemen

Meer weten over Circulair ondernemen?
Of meer informatie over mijn diensten op gebied van kwaliteit, arbo en milieu (organisatie, kosten)? Gebruik dan het aanvraagformulier of neem contact op met Frank Winter: mobiel 06-811 922 95 of frank.winter@sparx.nl.

Lees hier het complete artikel op Forum van VNO-NCW.