Hoe leid je je organisatie door veranderingen heen?

verandermanagement

Hoe leid je je organisatie door veranderingen heen? Richard Jolly, hoofddocent organisatiegedrag aan de London Business School, heeft zijn tientallen jaren ervaring met verandermanagement ingedikt tot tien principes voor leiden tijdens verandering.

10 tips voor leiden tijdens verandering

  1. Richt je tijd op de sleutelprioriteiten. Dus laat je niet afleiden door de 1001 zaken die er minder toe doen.
  2. Ontwikkel een sterk team dat je ambitie/visie begrijpt en zorg ervoor die wordt uitgevoerd.
  3. Communiceer ‘overdreven’ veel: blijf informatie met mensen delen. Zo laat je merken dat je ze vertrouwt en het helpt ze om hun werk goed te doen.
  4. Heb de moed om de moeilijke gesprekken aan te gaan. Want hoe langer je wacht, hoe feller smeulende vuurtjes oplaaien. Baseer gesprekken op feiten, niet op emoties.
  5. Creëer een omgeving waarin mensen geloven dat ze impact kunnen hebben op het bedrijf. Immers de rol van senior managers is steeds minder om verandering te leiden en steeds meer om de omstandigheden te creëren waarin anderen verandering kunnen realiseren.
  6. Wees een rolmodel voor het gedrag dat je wilt zien. Aangezien mensen niet echt luisteren naar wat je zegt: ze apen na wat jij doet.
  7. Vertrouw op je instincten. In de tweede helft van je carrière is het waarschijnlijker dat je faalt doordat je te voorzichtig bent. Tenslotte werk je niet in een porseleinwinkel.
  8. Zorg ervoor dat mensen weten dat je om ze geeft. Toon empathie en ze zullen voor het bedrijf en zijn ambities gaan.
  9. Zorg voor momentum. Verandering vindt geleidelijk plaats, dus bouw tractie op vanuit een gemeenschappelijke basis waarbij je weet dat iedereen aan boord is.
  10. Breng je stakeholders in kaart. Maak een lijst van de mensen met een sleutelrol in het realiseren van de verandering. Wat vinden zij ervan? En hoe krijg je elk van hen mee?

Management deskundige Ben Tiggelaar kan je meer vertellen over verandermanagement.

Bron: London Business School Review 

Share on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page